Hvilken leiebil bør jeg velge?

Du har funnet drømmereisemålet, fylt opp reisekontoen, bestilt flybilletter og startet nedtellingen til avreise. Da er det bare leiebil som gjenstår. Hva skal du velge? Det er mange hensyn å ta. Det aller viktigste er at du finner en leiebil som passer behovet du har for akkurat denne reisen.

Sjekk ut reisemålet

Dersom du vet hvor du skal reise, er det lurt å starte med å undersøke hva du skal bruke leiebilen til. Hvordan er trafikken der du skal? Er det svingete og dårlige veier? Da kan det være lurt å velge en trygg og sikker bil med en viss størrelse. Gjerne en bil med firehjulstrekk hvor du sitter høyt og har god oversikt.

Kjøring i storby

Storbyferie er for mange synonymt med opplevelser og det å ta seg rundt på egenhånd. En leiebil skal dekke flere behov. Det kan hende du vil kjøre i bykjernen, men også ta turer ut av sentrum for flere opplevelser. Her må man planlegge for hvor mye man trenger å ta med seg på kjøreturene. Dersom det bare er dagsturer og du ikke trenger mye bagasje, kan du trygt velge en mindre bil. Skal du bytte hotell underveis, må du passe på at du kan ha med all bagasje på veien.

Tips for leie av bil i utlandet

Er du på ferie i utlandet, er det viktig å sjekke ut totalprisen for leiebilen før du signerer avtalen. Forsikringer kan ofte gjøre opplevelsen dyrere. Sjekk derfor hva du allerede har dekket i forsikringer gjennom for eksempel kredittkort eller reiseforsikring. Skulle du være uheldig og få en skade på bilen, er det lurt å vite hva du må betale for og hva som er inkludert i forsikringene.

Det er flere ting du kan se etter som kan gjøre leiebilen billigere og opplevelsen bedre. Noen ting er helt motsatt fra Norge. For eksempel gjelder det valg av drivstoff og valg av tidsrom for leieperioden. Her er tre tips:

  • Bestill tidlig – da får du bedre pris enn om du bestiller samme dag.
  • Velg dieselbil i utlandet – det er ofte det billigste.
  • Velg automatgir dersom du skal kjøre på venstre side av veien.

Norgesferie?

Norge er et veldig populært reisemål for turister. Nordmenn har også oppdaget at det er mye å oppleve som turist i eget land. En leiebil kan ta deg fra sør til nord i vårt langstrakte land. Planlegger du en lengre ferie, må du særlig tenke på om du skal velge elbil eller ikke. En grønnere ferie og lydløs motor kan være fint når man kjører. Men husk å sjekke hvor du finner ladestasjoner langs reiseruten din. Dersom du konstant må sitte og følge med på hvor mye batteri du har igjen, kan turen bli preget av dette.

Hvor mange passasjerer?

Skal hele familien på tur? Da må du velge en bil med nok plass til passasjerene. Husk at du også skal ha plass til bagasje. Det er mest behagelig for alle dersom man kan ha all bagasje i bagasjerommet. Da slipper passasjerene å ha kofferter under beina mens man er på kjøretur.

Kjærestetur?

Dersom dere bare er to stykker, kan dere benytte anledningen til å ha en sporty leiebil med to seter. Det er kanskje nå du har sjansen til å kose deg litt ekstra med en skikkelig tøff leiebil på veien. Men husk plass til bagasjen.

Leiebil på budsjett

Noen ganger skal vil man komme seg så raskt som mulig fra A til B. Kanskje skal du frakte et flyttelass for et barn som skal studere i en annen by? Eller en ungdom som har prøvd å bo på hybel for seg selv, men som nå vil flytte hjem igjen? Da er det gjerne en romslig, stødig og billig leiebil som er det riktige valget. Se etter en varebil som har god plass. Den burde heller ikke bruke så mye drivstoff. Da vil du betale minst mulig for denne nødvendige turen.

Utlevering og innlevering

De aller fleste utleiefirmaer tar et gebyr dersom du ikke leverer inn bilen samme sted som du henter den ut. Dersom du skal fra et sted til et annet, kan det være lurt å sjekke ut ledige leiebiler der du skal fra. En viktig ting å huske på er at du leverer inn bilen i tide. Det kan bli dyrt dersom du ikke gir beskjed om at du trenger bilen en dag ekstra. Ring heller i forkant dersom du ser at du trenger leiebilen lenger.

Betaling

Firmaet du leier bilen av vil ta et depositum i leieperioden. Dette er en del av leiesummen. Dette beløpet reserveres på ditt kredittkort. Det er derfor lurt at du ikke bruker ditt vanlige kredittkort til å leie bilen med. Hvis det for eksempel skulle oppstå en skade, vil ikke det gå ut over brukskonto eller daglig budsjett. En forsikring på utleien bør i denne sammenhengen også undersøkes.